Юридическа помощ. Юридически консултации онлайн: Всички

Уважаеми потребители, настоящият раздел за Юридическа помощ все още действа, но ние Ви препоръчваме да отправяте въпросите си в нашия "ФОРУМ", до който можете да стигнете чрез менюто в горната част на страницата. Освен това, следва да бъдете регистрирани като потребители на LawsBg в случай, че все пак желаете да поставите тук своите въпроси и отговори по темите или да зададете нови такива. Използвайте модула "ДОСТЪП", който се намира под менютата в лявата част на страницата.

НАЧАЛО >> СПИСЪК НА ПОСТАВЕНИТЕ ТЕМИ >> ВСИЧКИ
Уволнение за подстрекаване
Публикувано Автор Дани11
MODIFIED:
Преди два дена получих 11 молби за напускане в един и същи ден от 11 човека от един и същ отдел.Всички молби за напускане са написани еднакво и аз мисля, че един от служещите е подстрекал другите да напуснат. Мога ли да го уволня дисциплинарно за това подстрекаване и ако да на база на кои член? Ккво се прави в такъв случай като се има пред вид, че искам да запазя служителите?? Предварително благодаря
|
RE: Спешен въпрос за уволниние
Публикувано Автор Hi_tide
Господине, не можете да накажете работник извън рамките на трудовото правоотношение. Трудовото ви правоотношение е регулирано от Кодекса на труда, който определя възможните наказания, най-лошото от които е уволнението - т.е. прекратяване на трудовото правоотношение.

Т.е. най-лошото, което можете да му направите е да му отнемете работата. Законът не ви дава право на повече, доколкото той е спазил предвидените предизвестия и ред за напускането.

При положение, че човекът не иска да работи, а най-тежкото наказание е уволнението ... Какво искате? Да го затворят в затвора или да го глобят за "подстрекаване" ли?

Всеки си носи глава на раменете и ако той е успял да убеди 10 човека, че не си заслужава да работят за Вас, то или той е много способен и убедителен, или наистина е прав.

Мислете как да се справите с трудната ситуация, която ви дебне, вместо да мислите за отмъщение. В края на краищата, не е нужно тези въпроси да се приемат лично.
|
RE: Спешен въпрос за уволниние
Публикувано Автор Дани11
Да ама тоя дето е подстрекал как мога да го накажа, че ги е подстрекал?
|
RE: Въпрос за уволниние!!!!
Публикувано Автор Hi_tide
MODIFIED:
Какъв е смисълът да уволнявате някой, който иска да напусне?

Ако нямате друга изгода от това, освен че "на Вуте ще му е зле", по-добре не се занимавайте.

Чисто психологическият профил на този човек ми изглежда такъв, че нямате интерес: той няма да си остави магарето в калта и ще ви съди. А ако ви съди, най-вероятно ще Ви осъди. Така, освен на адвокатите му, ще платите и куп обезщетения.

Имайте предвид, че Кодексът на труда е писан изцяло за работниците и служителите и единственото, което трябва да направят в повечето случаи е да се обърнат към адвокат за да им реализира правото на иск или сами да си напишат една молба. Оттам нататък съдът Ви изисква един куп документи и ако ги нямате, дава указания на Главна инспекция по труда, НАП, НОИ и др. институции да Ви проверяват. А те пишат актове и налагат глоби, които после Вие трябва да атакувате в съда, да плащате за консултации и пр.

Съветът ми е да поговорите с работниците си и да се опитате да задържите по-ценните, а на останалите да търсите заместници, вместо да си блъскате главата как да уволните някого.

Успех.
|
Power by Simplest Forum - Copyright Ambitionality Software LLC 2008. All rights reserved.