Юридическа помощ. Юридически консултации онлайн: Всички

Уважаеми потребители, настоящият раздел за Юридическа помощ все още действа, но ние Ви препоръчваме да отправяте въпросите си в нашия "ФОРУМ", до който можете да стигнете чрез менюто в горната част на страницата. Освен това, следва да бъдете регистрирани като потребители на LawsBg в случай, че все пак желаете да поставите тук своите въпроси и отговори по темите или да зададете нови такива. Използвайте модула "ДОСТЪП", който се намира под менютата в лявата част на страницата.

НАЧАЛО >> СПИСЪК НА ПОСТАВЕНИТЕ ТЕМИ >> ВСИЧКИ
Непреодолима сила
Публикувано Автор tanova
MODIFIED:
Работя в системата на горите и искам да знам освен природните бедствия какво друго може да се счита за непреодолима сила. Дали задоволяването на обществени нужди е непреодолима сила - задоволяване нуждите на местното население от дърва. Искам да възложа услугата дърводобив със събиране на три оферти по наредбата за възлагане на малки обществени поръчки позовавайки се на това - задоволяване нуждите на местното население от дърва.
|
RE: Непреодолима сила
Публикувано Автор Hi_tide
MODIFIED:
В случая този "някой си" е Агенцията за обществени поръчки, т.е. щом като така са Ви казали оттам - явно е, че имате 2 възможности - да се съобразите или да не се съобразите.

Когато дойдат да Ви инспектират, ще решат дали сте дейстала законно съобразно всички факти и обстоятелства.
|
RE: непреодолима сила
Публикувано Автор tanova
Hi_tideq, благодаря за отговорите, но от Агенцията за обществени поръчки категорично ми заявиха, че това не е непреодолима сила, защото зимата не е толкова студена. Даже ме посъветваха, ако искам да си поема риска и да си направя примерно договаряне с покана, а пък те ще ли да ме уведомят, че процедурата ми е незаконосъобразна и ще пратят сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция.
|
RE: непреодолима сила
Публикувано Автор Hi_tide
Ако считате, че заявката за допълнителни количества е:

- била непредвидима, т.е. не сте могли да я предвидите и в същото време ...
- допълнителните количества са наистина наложителни, а не просто заявката да е ексцес, т. е. да заявяват повече отколкото им е нужно.

...Тогава да. Според мен може да се приеме за непреодолима сила. Зимата се оказва по-дълга и по-сурова, дървата са изчерпани, населението заявява още защото е употребило предвидените за месец март или април ...И така.

Нормално и логично. естествено винаги може да има някой недоволен, на когото това няма да се стори логично, но трябва нуждите на населението да са приоритет пред мнението на някого си.
|
RE: непреодолима сила
Публикувано Автор Hi_tide
За да се позовете на тази разпоредба, трябва да има рязко /непредвидимо/ и непреодолимо нарастване на обществените нужди, защото те в общия случай са предвидими. Непреодолимата сила е непредвидимо събитие.

Нормата препраща към, чл. 35 и се отнася за сроковете. Т.е. нарастването на обществените нужди трябва да преполага неспазване на сроковете и възлагане след покана.

Не давате информация за непреодолимата сила. Как и защо се е случило така...
|
RE: RE: непреодолима сила
Публикувано Автор tanova
Има допълнително заявени количества дърва от местното население. Може ли това да се смята за непреодолима сила - все пак харата имат нужда от дърва сега, а не през лятото? Да ли може на това основание да проведа договаряне с покана, без да спазвам сроковете по чл.35 от наредбата?
|
Power by Simplest Forum - Copyright Ambitionality Software LLC 2008. All rights reserved.