Юридическа помощ. Юридически консултации онлайн: Всички

Уважаеми потребители, настоящият раздел за Юридическа помощ все още действа, но ние Ви препоръчваме да отправяте въпросите си в нашия "ФОРУМ", до който можете да стигнете чрез менюто в горната част на страницата. Освен това, следва да бъдете регистрирани като потребители на LawsBg в случай, че все пак желаете да поставите тук своите въпроси и отговори по темите или да зададете нови такива. Използвайте модула "ДОСТЪП", който се намира под менютата в лявата част на страницата.

НАЧАЛО >> СПИСЪК НА ПОСТАВЕНИТЕ ТЕМИ >> ВСИЧКИ
Онаследяване на задължения на фирма при смърт на титуляра
Публикувано Автор Маргарита Георгиева
Здравейте,
майка ми притежаваше фирма -ЕТ. Преди 3 години почина и фирмата беше закрита. Сега ни търсят за неплатена сметка на фирмен телефон от 500 лв. Длъжни ли сме да платим след като собственика на ЕТ е починал и фирмата е закрита?
Поздрави
Георгиева
|
RE: Онаследяване на задължения на фирма при смърт на титуляра
Публикувано Автор Деян Йотов
Ако наследството се приеме по опис има възможност за много неща! Консултирайте се с колега специалист в Наследствено право!
|
RE: Онаследяване на задължения на фирма при смърт на титуляра
Публикувано Автор милена катинова
възможно ли е никой от наследниците да не приеме наследството на ЕТ и по този начин да се избегнат задълженията му приживе.как може да стене това чрез закриване на ет?благодаря предварително
|
RE: Онаследяване на задължения на фирма при смърт на титуляра
Публикувано Автор Hi_tide
Здравейте,

В случай, че сте приели наследството, т.е. ползвате АКТИВИТЕ му - следва да платите и задълженията.

РЕШЕНИЕ № 612 ОТ 28.05.1996 Г. ПО ГР. Д. № 851/95 Г., V Г. О. НА ВС

ПРИ СМЪРТ НА ЕДНОЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ТЪРГОВСКОТО МУ ПРЕДПРИЯТИЕ ПРЕМИНАВАТ КЪМ ТОЗИ ОТ НАСЛЕДНИЦИТЕ МУ, КОЙТО ГО Е ПОЕЛ.

Чл. 60, ал. 2 ТЗ


Фактическата обстановка е следната:

Между ищеца и първоначално посочения в исковата молба от 3.XII.1993 г. ответник М.Ц. като едноличен търговец са сключени договор и допълнително споразумение за строителство на жилищен блок със срокове за изпълнение 30.IX.1993 г. и 30.X.1993 г. Преди изтичане на така уговорените срокове, М.Ц. е починал на 15.VIII.1993 г..

Ищецът е сключил нови договори за продължаване строителството на обекта на 28.IX.1993 г. и на 4.X.1993 г. Това е станало преди договора за прехвърляне на предприятието на ЕТ по чл. 60, ал. 2 от ТЗ, който е с дата 23.IX.1993 г., а решението за вписване е от 29.X.1993 г.

Въз основа на молбата на ищеца от 24.II.1994 г. окръжният съд с определение от 25.II.1994 г. върху него е конституирал сегашните ответници.

По процесуалната допустимост на предявените искове:

Предприятието на ЕТ е съвкупност от права и задължения, и фактически отношения. Носител на правата и задълженията и страна по тези отношения е ЕТ. С неговата смърт носители на правата и задълженията стават наследниците или този от тях, който поеме предприятието. Той става страна по процесните фактически отношения и правоприемник по чл. 121 от ГПК, защото спорното материално право отива при него.

В случай, че искът е основателен, той би могъл да ангажира отговорността само на онзи наследник, който е приел предприятието.
|
Power by Simplest Forum - Copyright Ambitionality Software LLC 2008. All rights reserved.