Юридическа помощ. Юридически консултации онлайн: Всички

Уважаеми потребители, настоящият раздел за Юридическа помощ все още действа, но ние Ви препоръчваме да отправяте въпросите си в нашия "ФОРУМ", до който можете да стигнете чрез менюто в горната част на страницата. Освен това, следва да бъдете регистрирани като потребители на LawsBg в случай, че все пак желаете да поставите тук своите въпроси и отговори по темите или да зададете нови такива. Използвайте модула "ДОСТЪП", който се намира под менютата в лявата част на страницата.

НАЧАЛО >> СПИСЪК НА ПОСТАВЕНИТЕ ТЕМИ >> ВСИЧКИ
Защита на потребителя
Публикувано Автор Гост
MODIFIED:
Здравейте на всички. Проблемът е следния.
Дадено лице си купува gsm апарат от фирма Глобул. Минават около 9 месеца след което апарата се разваля. Даденото лице отива във фирма Глобул, за да обясни проблема, след което фирмата взима телефона, за да го поправи и дава на даденото лице /апарат от 2000г/. До тук добре. Връща му се телефона ''уж поправен'' и след около 2 дни отново не работи. Пак го носи, пак го взимат от фирмата за поправяне.... минава време дават му го, като отново се разваля.
След 4 ремонта, даденото лице не иска да дава за 5 път апарата си за ремонт, тъй като не желае да се занимава с тях /явно не се върши услугата качествено/, а желае да му бъде подменен телефона с друг, като е готов и да доплати. Телефонаът до момента е в окаяно състояние. Тъй като е тънък си се огъва вече, отзаде е целия изключително зле, от отваряния и затваряния.
Даденото лице подава жалба до Глобул, като след 40 дни настоятелност от даденото лице, разбира че телефонът е 100% изряден /работещ, в момента не работи отново/.
Отиваме в Защита на Потребителя. Още от вратата ни посрещат ''много топло'' /авеее к'ви сти вийй, за ко сти тука/. Обясняваме проблема, след което те ни казват че не съществува закон, който да ни защити в случая. Да речем, че наистина не съществува...казаха ни да попълним и при тях жалба и ще получим в 30 дневен срок, отговор по въпросът /а ако не сме получили, 1000лв ха-ха-ха/.
Можем ли да съдим в случая Защита на Потребителя?
Имаме абсолютно всики документи, касови бележки на абсолютно всички платежи.
Какво бихте ни посъветвали?
http://www.lawsbg.com/forum/index.php?topic=2437.0
|
RE: Защита на потребителя
Публикувано Автор Детелина
Здравейте,имам проблем с Глобул ,който се състои в сериозно и периодично надписване на сметки.Таксувани са ми номера, към които не съм звъняла и ред подобни,но най-голямата им наглост е договорката им с играта "стани милионер".Главният проблем се състои в това ,че ми се обаждат от играта ,казват ,че разговора е безплатен,че съм избрана да участвам в играта и аз съответно започвам да отговарям,след което се оказах със близо 200лв сметка ,до този момент не знаех нищо за въпросната игра.Кажете ми как мога да ги съдя за измама и Глобул,че са комбина със самото предаване и въпросното предаване за измамата .И с голямото си нахалство продължават да ми звънят и да пращат смс .Ще Ви бъда много благодарна ,ако ме посъветвате как да потърся правата си ,които мисля,че имам.
|
RE: Защита на потребителя
Публикувано Автор No!
ВРЕМЕ ти е драги да се отърсиш от андрешковския манталитет и байганьовския табиет и да престанеш търсиш келепир по форумите !
Юридическите консултации , както и всеки друг вид ТРУД са изцяло ПЛАТЕНИ и не се раздават благотворително на муфтаджии !Ако си социално слаб -има си начин да ДОКАЖЕШ това и да получиш безплатна консултация от адвокат !
В противен случай-вземаш няколко десетачки в джоба и се отправяш на консултация към първата адвокатска кантора за консултация .
|
RE: Защита на потребителя
Публикувано Автор Гост
Не можете да съдите Комисията за защита на потребителя, ако става въпрос за нея. Усмивчица
Но не е вярно, че няма закон, който да ви защити. Естествено те са ви казали, че не може да ви защити "в случая". Но дали са вникнали достатъчно надълбоко "в случая" е съвсем друг въпрос. По принцип тази Комисия върши добра работа що се отнася до това да глобява търговци /глобите са солени/, но принципно Комисията защитава правата на потребителиТЕ", а не на конкретни потребители. Т.е. правомощията на комисията са най-много да ги глобят, а както знаете глобата отива в хазната, а не в джоба на ощетения потребител. Правата си на купувач можете да защитавате сами и има не един, а два закона, които ви защитават в случая.

Законът за защита на потребителя е определил 6-месечен рекламационен срок, до изтичането на който правата на купувача са 100% защитени. От значение са:
- Условията, определени в гаранционната карта;
- Какъв период от време е изтекъл от покупката до настоящия момент;
- Има ли закъснения от страна на продавача във връзка с гаранционното обслужване /срокът, в който трябва да бъде поправен уредът е 1 месец/
- Дали повредата е една и съща /или са 4 различни/;
- Къде се намира уредът понастоящем. Какви са тези 40 дни - не е ясно?

Принципно:
Цитат
Закон за защита на потребителя:
Чл. 117. (1) Търговска гаранция е всяко задължение, поето от продавача или производителя към потребителя, да възстанови цената, заплатена за потребителската стока, да замени или поправи стоката или да положи други грижи за нея, без това да е свързано с разходи за потребителя, когато потребителската стока не отговаря на условията, обявени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция или в рекламата, свързана с него.

(2) Търговската гаранция обвързва този, който я предоставя, съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция и в рекламата за нея.

Задълженията по гаранцията са:
- да възстанови цената, или
- да замени, или
- да поправи стоката

Номерът е, че Комисията за защита на потребителя няма възможност от ваше име да иска нито възстановяване на цена, нито замяна на стока, защото тя не е купувач, а купувачът сте Вие. Комисията не може и да развали договора за продажба вместо Вас, пак по същата причина. Освен това Комисията няма задължението да Ви консултира как да защитавате правата си, защото тя не е адвокат или консултант.

Още.
Закон за задълженията и договорите:
Цитат
Чл. 193. Продавачът отговаря, ако продадената вещ има недостатъци, които съществено намаляват нейната цена или нейната годност за обикновеното или за предвиденото в договора употребление.
Цитат
Чл. 195. В случаите, в които продавачът отговаря съгласно чл. 193, купувачът може да върне вещта и да иска обратно цената заедно с разноските за продажбата, да задържи вещта и да иска намаляване на цената или да отстрани недостатъците за сметка на продавача.
|
Power by Simplest Forum - Copyright Ambitionality Software LLC 2008. All rights reserved.