Гръцко-македонският конфликт за името на Македония

  • Събота, 24 Януари 2009 13:17
  • Написано от Casamia


Македония е подала жалба в Международния съд в Хага, с която обвинява Гърция в нарушаване на Временното споразумение, тъй като през април 2008 г. Гърция блокира поканата към Скопие за членство в НАТО

Диспутът за името продължава вече 17 години, откакто Македония се отдели от Югославия. Гърция настоява конституционното име „Република Македония" да бъде променено, тъй като съвпада с името на северната й провинция и може да бъде повод за териториални претенции от страна на Скопие.

Гръцката позиция в спора около името на Република Македония остана неразбрана извън рамките на страната. Аргументите на Атина отразяват до голяма степен преобладаващите настроения на гръцкото население. Всяка чужда претенция към наследството от старогръцки времена се приема като атака срещу гръцката идентичност, се казва в анализ на швейцарския вестник "Нойе Цюрихер Цайтунг".
Името "Република Македония" - според гърците - представлявало узурпиране на гръцката история и култура. Можело да се стигне и до обърквания, поради наличието на едноименна северна гръцка област. В същото време това било и символ на заплахата за териториалната цялост на Гърция, предизвикана от поставеното от чужди влияния Скопие. 
Това схващане не се промени ни най-малко дори и след приемането на новата конституция на Македония, в която беше приета добавката, че страната не предявява никакви териториални претенции към съседни държави. Има само една Македония и тя е гръцка - под това мото протекоха многобройни масови демонстрации в Гърция в началото на 90-те години. Проблемът не е от най-важните в гръцката политика, но толкова по-учудващо е, че той се възприема от населението именно като такъв. В края на 2007 година две трети от гърците се обявиха против използването на име, което съдържа съставката "Македония". Външната политика на Гърция е същевременно и вътрешна политика и то не само в този случай, но и по кипърския въпрос, както и по други национални въпроси.
Нека припомним, че Гърция и Македония подписаха Временното споразумение на ООН през 1995 година. Според него Македония промени флага и конституцията си, а двете страни се съгласиха да продължат преговорите по проблема с името „Македония" под надзора на ООН. Също така, Гърция обеща да не се опитва да спира Скопие от членство в международни институции, стига да използва името „Бивша югославска република Македония", както е записана в параграф 2 на резолюция 817 на Съвета за сигурност на ООН.
Въпреки сключеното споразумение през април 2008 г Атина наложи вето на поканата към Македония да се присъедини към НАТО, която трябваше да бъде отправена по време на годишната среща на върха на алианса в Букурещ, тъй като според Гърция името „Македония" съвпада с най-северната й провинция и това би предизвикало териториални спорове между съседките.
„Убедени сме, че Международният съд ще ни помогне да разрешим този юридически диспут. Не молим съда да разреши политическия проблем - името на Македония не е под въпрос в случая. Преговорите за името ще продължат с посредничеството на ООН, съгласно Временното споразумение от 1995 година," пише в изявлението на Милошоски.
Ако съдът отсъди в полза на Скопие това ще даде на страната доста дълъг политически лост, смята политическият анализатор Ненад Маркович. Подобно решение обаче може да отнеме до пет години.
Гръцкото правителство осъди решението на Македония да подаде жалба в Международния съд в Хага заради ветото, наложено от Атина за членство на Скопие в НАТО по-рано тази година, съобщи агенция АНА-МПА. 
Говорител за външното министерство на Гърция заяви, че твърденията на правителството на Никола Груевски, че Атина е нарушила член 11 от подписаното през 1995 година Временно споразумение на ООН, „за пореден път" показват нежеланието на Македония да се стигне до разрешение на диспута за името й.
Груевски е в конфликт и с президента Бранко Цървенковски, който се оплака, че е разбрал за жалбата едва след подаването й: 
„Правителството е взело решение, без да се консултира с президента, в нарушение на конституцията и законите за външните работи. С това си действие, и с цялостното си поведение по време на процеса на преговорите с Гърция, министър-председателят Груевски поема цялата отговорност за разрешаването на диспута с името, и последвалите успех или провал на членството на страната ни в НАТО и ЕС, " пише в изявление на кабинета на президента.
Двамата лидери на югозападната съседка са на нож заради конфликта с името, което по-рано този месец Цървенковски открито призна пред медиите, преди да уволни главния преговарящ на Македония, Никола Димитров.
Гръцката опозиция застана на страната на правителството след новината за жалбата на Македония, като един от лидерите на основната опозиционна партия ПАСОК Андреас Ловердос каза, че Скопие е избрало националистическия подход пред добрите съседски отношения с Гърция и с действията си е докарало преговорите по проблема с името до застой.
Не е ясно каква ще е реакцията на Атина и дали жалбата ще сложи край на преговорите, които текат в Ню Йорк под егидата на ООН. Последното предложение на посредника на Обединените нации, което най-вероятно ще бъде отхвърлено от Скопие, беше страната да се преименува на „Северна Македония".